הדרך הטובה להכיר את תלוש המשכורת
החלק הראשון והכללי של תלוש משכורת
כל תלוש משכורת בחלקו הראשון כולל פרטים כלליים ועקרוניים המתייחסים לעובד ולמעביד. בחלק זה ניתן לראות את פרטי העובד (כולל ת.ז.) ואת פרטי המעביד (הגורם המעסיק). בחלק זה גם מצוינים כל הפרטים שניתנו להנהלת חשבונות ביום הכניסה לעבודה (טופס 101). החלק הראשון מציג את נתוני חישוב השכר, כמו הגדרת המשכורת (חודשית, גלובאלית, ימי עבודה וכיוב) וכמובן פרטי החשבון אליו מופקדת המשכורת במידה והשכר מועבר באמצעות העברה בנקאית ולא על ידי צ'קים הנמסרים לעובדים.
החלק השני – הכנסות הוצאות
בחלק זה של כל תלוש משכורת ניתן לראות את החישובים עצמם. השכר השעתי כפול מספר ימי העבודה (במידה והמשכורת היא חודשית), לצד השעות הנוספות, תוספות של הוצאות על רכב, פלאפון וכדומה. באופן ברור ניתן לראות את ההכנסות הקבועות לצד אלא המשתנות. מתחת להכנסות הללו, ניתן לראות גם את פירוט הניכויים. גם כאן יש ניכויי חובה וניכויי רשות, כאשר החובה מדברת על מס הכנסה, מס בריאות וביטוח לאומי. בנוסף ניתן להוסיף גם ניכויים של קופות גמל, קרן השתלמות, קרן מנהלים ועוד.
חלק שלישי – הסכומים המצטברים
בחלק זה מצוינים כל התחשיבים החישובים הכלליים, כמו מספר ימי החופשה בזכות או בחובה, מספר ימי המחלה שניתן לנצל ( הכל במונחים מצטברים), הפרשות לקרן פנסיה וכל הפרשה אחרת. ההבחנה בין כל חלקי התלוש וההבנה שמדובר במסמך רשמי ומשפטי בכל מובן מאפשרת לדרוש את התלוש במידה והמעסיק עובר על החוק.